Češka obec Bjelovar

Datum objave: 02. 8. 2013.

Naziv kulturno umjetničkog društva: Češka obec Bjelovar
Odgovorna osoba: predsjednica Miruška Lončar
OIB: 61335517003
Adresa: A.Kačića Miošića 28, 43000 Bjelovar
Županija: Bjelovarsko-bilogorska županija
Tel/mob: 099/2533113, tel/fax: 043/243-982
Email: ceska.obec@bj.t-com.hr
Broj članova: 300

Manifestacije: Češka obec Bjelovar je i sama organizator dvije velike manifestacije u Gradu Bjelovaru, a to su : “Dani češke kulture” i “Večer nacionalnih manjina”, na kojima okuplja veliki broj društava, naročito mladih, a sve s istim ciljem: očuvanje kulture i kulturne baštine, ne samo naših starina u smislu češke kulture, već u smislu svih kultura i baština. Najznačajnije manifestacije koje smo posjetili: Smotra folklora Rožnov pod Radhoštěm 1996., Državna smotra folklora u Čakovcu 2003., manifestacija Kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina Rep. Hrvatske Zagreb, 2005., Međunarodni festival folklora Istanbul,Turska 2006., Ružica Vinodola , Novi Vinodolski 2007., Međunarodni folklorni festival Stubica 2008., Smotra folklora Viškovci 2009., Lipovljanski susreti Lipovljani 2010., Međunarodni krajansky festival Prag 2011., Međunarodni festival u mjestu Klatovy, Češka republika 2012., V. smotra folklornog stvaralaštva Bošnjaka u RH u Ciboninom Tornju u Zagrebu 2012., XII. festival kulturnog stvaralaštva BIH, Bosanska otoka 2013 te 47. međunarodna smotra folklora Zagreb 2013.

Informacije o kudu: Bjelovar je od samih početaka multietnički grad, a Česi su jedna od etničkih skupina koja je od početaka utemeljenja Bjelovara nazočna u životu grada. U Bjelovar su se doseljavali češki vojnici, službenici, obrtnici i glazbenici. Organizirano doseljavanje Čeha na bjelovarsko područje započinje nakon 1790. godine jer te godine u Češkoj stupa na snagu zakon prema kojemu pravo na nasljeđivanje obiteljskog imanja ima samo najstariji sin. Ostali sinovi napuštali su imanja i zapošljavali se kao nadničari ili radnici u manufakturama. Jedan dio tih mladih ljudi nalazi rješenje za svoju životnu egzistenciju u iseljeništvu. Najsnažniji trag bjelovarski su Česi ostavili na području glazbe, u gradu se njegovala glazbena kultura, a pjevanje je kao neobvezatan predmet uvedeno u nastavu na bjelovarskoj gimnaziji 1882. godine. Udio Čeha u kulturnom životu Bjelovara postalo je još izraženije od 1918. godine, kada je utemeljeno češko kulturno-umjetničko društvo Česká obec Bjelovar – tada pod nazivom Čehoslovenska obec i društvo djeluje do danas. U sastavu društva djelovalo je nekoliko družina– kazališna, glazbena i folklorna, a zanimljiva je bila družina lutkarskog kazališta koja je, osim na češkom, priređivala predstave i na hrvatskom jeziku. Lutkarsko kazalište zabavljalo je djecu, ali i odrasle od 1925. do 1941. godine. Predstave su se održavale nedjeljom poslijepodne.

Amaterski rad Čehoslovenske obeci u Bjelovaru zaradio je veliku zaslugu u razvoju kulturnog života u gradu, kao i za buđenje nacionalne svijesti Česima u tom području. Njegov rad je probudio interes o češkom jeziku, te promicao uspješan razvoj kulturnog života i život u zajednici u selima gdje su živjeli Česi. Češka obec Bjelovar danas broji oko 300 članova. Ima osam aktivnih sekcija: ženski pjevački zbor „Kateřina”, 3 folklorne skupine „Srdečko”,dječja muzička sekcija, muzički sastav „Stari prijatelji”, te dramska sekcija „Lucerna“. U okviru tih sekcija odvija se vrlo intenzivan rad na očuvanju kulture i običaja češke manjine u Republici Hrvatskoj. Osim sudjelovanja na svim manifestacijama u Gradu i Županiji, organiziraju razne manifestacije, kao i druženja u povodu raznih jubileja i blagdana. Najpoznatije manifestacije su Dani češke kulture i Večer nacionalnih manjina. Odlukom gradonačelnika Grada Bjelovara 2012. godine, posebnu javnu zahvalu i diplomu na svečanoj sjednici dobila je Češka obec Bjelovar za njegovanje kulture, jezika i običaja Čeha na području Grada Bjelovara i ukupan doprinos na području kulture u Bjelovaru, te značajan doprinos razvoju gospodarstva i društvenog života u Bjelovaru. Uz brojna priznanja najveća nagrada su im pljesak i nasmiješena lica u publici.