Folklorni Ansambl Lisinski

Datum objave: 12. 7. 2013.

Naziv kulturno umjetničkog društva: Folklorni Ansambl Lisinski
Odgovorna osoba: Zrinka Buhač
OIB: 90069485512
Adresa: Hrvatski žrtava 2a, Vinkovci
Županija: Vukovarsko-srijemska županija
Tel/mob: 098/349-909
Email: bozicantun@gmail.com
Broj članova: 150

Manifestacije: Proputovali smo cijeli Europu iz koje ćemo izdvojiti nastupe u Belgiji (predstavljanje HR Europskoj Uniji), Irsku, Švedsku, Italiju… ali putovali smo i na međunarodne festivale u Venezueli, Karipskom otočju i Australiji. Organizatori smo i vlastitih manifestacija kao što je Božićni koncert dječje grupe i međunarodne smotre folklora “Robert Bajtal”

Informacije o kudu: Kulturno-umjetničko društvo „Lisinski“ osnovano je 1951. godine. Od tada je kroz društvo prošlo preko 1000 članova koji su bili raspoređeni u različite sekcije: tamburašku sekciju, limenu glazbu, različite sekcije zbora i do danas najbrojniju – folklornu sekciju. Trenutno u društvu djeluje tamburaška sekcija i 3 folklorne skupine: odrasla skupina te dvije dječje skupine: mlađa (od 5-10 godina) i starija (od 11 – 14 godina). Društvo trenutno broji oko 150 članova.

Dvije dječje skupine zapisale su već i u ovom uzrastu značajne uspjehe u svom radu sudjelujući u zadnjih par godina na različitim smotrama i gostovanjima, kako diljem Hrvatske tako i u nekim europskim zemljama. Teško je nabrojati sve zemlje i gradove u kojima je KUD „Lisinski“ gostovao, ali osim proputovane cijele Hrvatske, među značajnijima su strana gostovanja na poznatim međunarodnim festivalima folklora u Francuskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Grčkoj i posebno Španjolskoj na kojem su pokraj 4 profesionalna ansambla iz Europe i ukupno 12 zemalja sudionika članovi KUD-a „Lisinski“ osvojili prvo mjesto u pjesmi i plesu, proglašeni općenito najboljom folklornom skupinom festivala i time dobili direktan poziv u Cork City u Irskoj, koji je proglašen europskim gradom kulture za 2005. godinu. I na tom su festivalu članovi KUD-a ostavili veliki trag jer su održali preko 20 nastupa i predstavili se sa 7 različitih plesova iz cijele Hrvatske. Zahvaljujući profesionalnom pristupu u svojim nastupima, ali i vedrom duhu i dobroj atmosferi koju članovi KUD-a „Lisinski“ ostavljaju iza sebe, i na tom su festivalu ostvarili nova poznanstva i dobili pozive za brojna nova gostovanja.

U repertoaru društva je 11 koreografija koje plesači aktivno izvode. Plesovi i pjesme su iz svih dijelova Hrvatske, ali i izvan granica hrvatske u kojima žive Hrvati. KUD „Lisinski“ organizator je od 2000. godine i festivala folklora „Robert Bajtal“ na kojem su sudjelovala najbolja hrvatska kulturno-umjetnička društva, a plan je da postane i međunarodni festival folklora – za sada jedini na ovom području. I na kraju možemo zaključiti da o veličini KUD-a „Lisinski“ svjedoče i priznati hrvatski koreografi koji potpisuju različite koreografije koje ovo društvo izvodi. Voditelj prve postave je Danijel Šota, mlađe dječje skupine Michael Kelemen starije dječje skupine Melita Martini, a tamburaške sekcije Antun Božić.

Program kojeg izvodi KUD „Lisinski“:

Splet pjesmama i plesova iz slavonskog kraja
Valpovački plesovi
Bunjevački plesovi i momačko nadigravanje
Pjesme i plesovi iz prigorskog kraja
Pjesme i plesovi Posavine
“Molvanski svati” – pjesme i plesovi podravskog kraja
Stari splitski plesovi
Ražanac
“Linđo” – poskočica iz južne Hercegovine
Pjesme i plesovi iz zapadne Hercegovine
Ličko kolo