Folklorni ansambl “Zdenac” Garešnica

Datum objave: 11. 11. 2013.

Naziv kulturno umjetničkog društva: Folklorni ansambl “Zdenac” Garešnica
Odgovorna osoba: Romana Fezi Martinić
OIB: 18761169810
Adresa: Kolodvorska 21, 43280 Garešnica
Županija: Bjelovarsko-bilogorska županija
Tel/mob: 098/ 398 381
Email: marfil@bj.t-com.hr
Broj članova: 105

Informacije o kudu: FA „Zdenac“, osnovan je 2001.g. Broji oko stotinjak članova od kojih je 50- ero djece koja su prema dobnim uzrastima podijeljena u folklorne i tamburaške sekcije, te sekciju tradicijskih glazbala.Od samih početaka posebna pažnja i naglasak stavlja se na rad s djecom. Djeca su nekoliko godina zaredom bili županijski predstavnici na Malim Đakovačkim vezovima, dječjim Vinkovačkim jesenima, Festivalu dječjeg folklora u Kutini gdje su 2006. godine osvojili zlatnu medalju, 2007. srebrnu, 2008. brončanu, 2010. ponovo srebrnu, a 2011. godine još jedno zlato, a sve kao pobjednici Županijskih smotri dječjeg folklora u našoj BBŽ.

Ove godine oformljena je nova skupina djece od 6-10 godine koji su nakon samo mjesec dana vježbanja u konkurenciji od 17 dječjih skupina opet pobijedila na Županijskoj smotri dječjeg folklora. Na svom repertoaru imaju koreografije: Moslavine, Bilogore, Slavonije, Međimurja, Like i Posavine. 27. 02. 2011. godine kada su bili na primanju kod Predsjednika RH, dr. Ive Josipovića. Voditeljica je gđa Maja Maček Čoić.

Veliki folkloraši ili A-grupa su već deset godina za redom županijski predstavnici na Državnoj smotri u Čakovcu. Nastupali smo u svim krajevima Lijepe naše, od Pazina do Osijeka,a van granica Hrvatske bili smo u Mađarskoj, Makedoniji, Rumunjskoj i Njemačkoj. Na Festivalu folklorne koreografije u Rijeci, naša koreografija Bilogore i naša koreografkinja, osvojila je treće mjesto. Sudjelovali smo u emisijama „Lijepom našom“ i „Čuvari baštine“. Organizatori smo X. Smotre folklora pod nazivom „Garešnici od srca“, koja se događa u sklopu „Marinja u Garešnici“, zadnji vikend u svibnju. Dobitnici smo Povelje Grada Garešnice 2006. godine, za pet godina uspješnog rada, promicanja kulturnog nasljeđa i rada s djecom, a 2011.godine proslavili smo svoju prvu veliku,desetu godišnjicu, koju smo obilježili s nekoliko velikih koncerata. Ove godine, nagrađeni smo županijskom nagradom- plaketom „Tihomir Trnski“ za rad i promociju Županije. Veliki smo promotori tradicijske kulture naše Županije, te vrlo respektabilan Ansambl u Lijepoj našoj. Neumorno istražujemo običaje našeg kraja. Veliki smo i humanitarci, te se rado uključujemo u sve humanitarne akcije, gdje god nas pozovu.