Galovićeva jesen u Peterancu

Datum objave: 04. 11. 2013.

U petak 25. listopada 2013. u Galeriji Ivana Sabolića u Peterancu otvorena je etno izložba pod nazivom Stolek, prestri se! Autorice izložbe su Vesna Peršić – Kovač i Katica Erdec. Na izložbi su prikazani stolovi za različite prigode – svatovski, uskrsni, božićni, stol za proštenje, stol za svaki dan, težački stol, stol za zaruke, nedjeljni stol. Članice Udruge žena Peteranec, koje su organizatorice izložbe, prikazale su bogatstvo predmeta za stol. Izložile su tanjure svih vrsta, pribor za jelo, težačka jela, predmete koji su ukrašavali stol za mladence, a na zidove Galerije stavljene su stare slike svetaca koje još i danas krase zidove brojnih kuća u Peterancu. Izložbu je otvorio zamjenik župana Ivan Pal, a prisutne su pozdravili i načelnik općine Peteranec, Krešimir Matijašić te počasni mještanin Peteranca, Stjepan Bićan. U programu su sudjelovali djeca DV Lastavica Peteranec te učenici PŠ Frana Galovića Peteranec i OŠ Fran Koncelak Drnje. Udruga vinogradara i voćara koprivničkog kraja Fran Galović posadila je u dvorištu Galerije Ivana Sabolića stablo kestena.

26. listopada 2013. Peteranec su posjetili članovi Povijesnog društva Koprivnica i Matice Hrvatske Kutine i Popovače. U programu pod nazivom Žubor stihova u zavičaju Frana Galovića govorili su Mario Kolar, Marijan Špoljar, Vesna Peršić – Kovač i Katica Erdec. Mario Kolar govorio je o životu i opusu Frana Galovića, Marijan Špoljar dotaknuo se Ivana Sabolića, Vesna Peršić – Kovač predstavila je etno izložbu, a Katica Erdec rad Udruge žena Peteranec i KUD-a Fran Galović Peteranec. Izvorne peteranske napjeve otpjevali su članovi KUD-a „Fran Galović“ Peteranec. Članovi dječje folklorne grupe recitirali su Galovića na izvornom peteranskom narječju.

27. listopada 2013. u Hrvatskom vatrogasnom domu u Peterancu održana je međužupanijska smotra folklora Peteranski šlingeraj. Ove godine na smotri su sudjelovali KUD Sloga Đurđic iz Bjelovarsko – bilogorske županije, KUD Stubica Donja Stubica iz Krapinsko – zagorske županije, KUD Hlebine i DIF Koprivnički Ivanec iz naše županije te domaćini dječja i odrasla folklorna grupa KUD-a Fran Galović Peteranec. Osim plesa i pjevanja, svako društvo predstavilo je i svoju nošnju. Folkloraši i gosti družili su se uz kostanje i krapampulu koju su pripremili članovi DVD-a Peteranec. Suradnja Udruge žena Peteranec, KUD-a „Fran Galović“ Peteranec, Općine Peteranec i Koprivničko-križevačke županije, tradicionalno svake godine rezultira bogatom Galovićevom jeseni u Peterancu.