HKUD “RADOST” SELA

Datum objave: 23. 7. 2013.

Naziv kulturno umjetničkog društva: HKUD “RADOST” SELA
Odgovorna osoba: Mara Pribilović
OIB: 20764425052
Adresa: Sela 126, 44273 SELA
Županija: Sisačko-moslavačka županija
Tel/mob: 095 / 81 80 792 098 / 294 485
Email: vkruhan@net.hr
Broj članova: 48

Manifestacije: Županijska smotra folklora Martinska Ves, Đakovački Vezovi, Vinkovačke jeseni, MSF Zagreb, Na Neretvu misečina pala – Metković, Ogulin, Gospić, Valpovačko ljeto, Petrijevačke žetvene svečanosti, Stupnička berba grožđa, Voloderske jeseni, Berbene svečanosti u Sv. Martinu na Muri, .Jantonovo Leto – Donje Mekušje…Brodsko kolo.. Kolo na Vrbaku – Semeljci…Bjelovarsko kulturno ljeto……

18 godina za redom organizator i učesnik folklornih susreta prigodom blagdana Sv. Marije Magdalene – zaštitnice Župe Sela……….

Informacije o kudu: Mjesto Sela kod Siska nalazi se u središnjoj Hrvatskoj u jugoistočnom dijelu Turopolja koji obično zovemo Odransko polje, na dodiru s donjim Pokupljem. Zbog povoljnih prirodno-geografskih, prometnih i životnih uvjeta, ovo je područje vrlo rano naseljeno. Naselje Sela spominje se 1334. godine, ali prema nekim saznanjima postoji i ranije najvjerojatnije još od početka XIII stoljeća kad je osnovano sisačko vlastelinstvo.Sela su posebno zanimljivo naselje. Kroz povijest su imala stalno funkciju manjeg upravnog centra. Zbog toga su se tu zbivali važni i zanimljivi događaji. 1702. osnovana je Župa Sv. Marije Magdalene – Sela, 1771. god počela je sa radom Osnovna škola – Sela, 1882 – Dobrovoljno vatrogasno društvo – Sela. To su jubileji kojima bi se mogla ponositi mnoga gradska naselja.

Sela danas pripadaju gradu Sisku od kojeg su udaljena 6 kilometara, a od Zagreba 55 km. Imaju oko 1000 stanovnika u oko 290 obitelji. U mjestu dakle postoji Župna crkva posvećena sv. M. Magdaleni i kapelica sagrađena 2002. godine posvećena Ranjenom Isusu, Pastoralni centar, Osnovna škola Sela, Matični ured, pošta, dječji vrtić, Pučki dom, te više uslužnih, trgovačkih i proizvodnih obrta.

Prvi pisani trag o pjevačko-tamburaškom društvu „RADOST“ iz Sela, datira još iz davne 1922. Godine, koje vodi učitelj Đuro Logomerac. U ratnim godinama rad društva je u stagnaciji, a ponovnu aktivnost bilježi u periodu od 1951. do 1962.god. Od zadnje obnove rada 1981. kontinuirano radi na očuvanju i promicanju kulturne baštine Posavine i Pokuplja.

Društvo trenutno broji 48 aktivnih članova u četiri skupine, (folklorna, pjevačka, tamburaška i posebno istaknuta skupina za popravak i rekonstrukciju nošnji. Čuva tradicijski način plesa i pjesme uz poseban pristup starim crkvenim napjevima, a obrađeno je i nekoliko običaja: žetva, perušanje kuruze, pranje na potoku, čejanje perja, košnja livade, tučenje jačmena, snuboki, Tijelovska procesija, Božić u obitelji i prošćenje.
Svi članovi nastupaju u originalnim izvornim nošnjama od kojih je većina stara između 70 i 100 godina, a neki primjerci koji se čuvaju stari su između 150 i 200 godina,što je neprocjenjiva vrijednost obiteljskog i društvenog kulturnog nasljeđa. Od 1996. Godine organizator je tradicionalnih susreta folklornih društava iz različitih krajeva Hrvatske.