HSPD “SLJEME” ŠESTINE-ZAGREB

Datum objave: 19. 7. 2013.

Naziv kulturno umjetničkog društva: HRVATSKO SELJAČKO PJEVAČKO DRUŠTVO „SLJEME“ ŠESTINE-ZAGREB (HSPD „SLJEME“ ŠESTINE-ZAGREB)
Odgovorna osoba: Božidar Škrinjarić
OIB: 52560654618
Adresa: Mikulići 133, 10000 Zagreb
Županija: Grad Zagreb
Tel/mob: 091/7686-497
Email: hspdsljeme@gmail.com
Broj članova: 200

Manifestacije: Prije sto osamnaest godina, za vrijeme Austo-Ugarske Monarhije, 10. kolovoza 1895. Godine, na inicijativu Aleksandra Bahorića, trgovca u Lukšiću, uz moralnu podršku župnika šestinske župe Matije Miletića i naprednijih seljaka Mikulića, Bijenika, Lukšića, Šestina, Kraljevca, Dedića i Mlinova, osnovano je Hrvatsko seljačko pjevačko društvo “Sljeme” Šestine-Zagreb. Društvo je dobilo ime Sljeme po najvišem vrhu Zagrebačke gore, koji gordo stoji iznad svojih obronaka i lijepih krajolika Šestina i od onda aktivno djeluje. Te godine zagrebački su studenti spalili mađarsku trobojnicu kao simbol mađarizacije. Tadašnje su vlasti sa nepovjerenjem gledale na sve što je nosilo hrvatsko ime, što je bio slučaj i s nazivom našeg društva, te su nam nekoliko mjeseci stvarali probleme, zbog teksta našeg statuta. Popustili su tek kada je za nas osobno garantirao naš pokrovitelj, grof Miroslav Kulmer, koji je uz šestinskog župnika Matiju Miletića bio jedan od osnivača. Na prvom koncertu održanom u vrtu Schneiderove restauracije, muški zbor je otpjevao skladbu “Poputnica Sljemena”. Tekst je na zamolbu Upravnog odbora Društva napisao 1896. Dragutin Domjanić, a uglazbio zborovođa Janko Slogar u stilu budnice. Poputnica je do današnjih dana ostala prepoznatljiv simbol našeg Društva. U Društvu je kroz dugo razdoblje, djelovalo nekoliko generacija od ćukundjedova do praunuka. Vodili su nas proslavljeni dirigenti poput Janka Slogara i Rudolfa Matza. Predsjednici su nam bili slavne ličnosti: pisac i povjesničar prof. dr. Rudolf Horvat, dr. Josip Torbar, dr. Sc. Ivan Pernar itd.

Postigli smo zavidne rezultate na mnogim poljima: plesnom, pjevačkom, tamburaškom i organizirali smo sekciju za izradu narodnih nošnji, mnogobrojne manifestacije poput Šestisnkog dana 39. godina i Prigorskog dana 10.godina. Na našim turnejama obišli smo svaki kutak naše domovine i Europe, a tamburaši su nam putovali i do Japana. Odazivamo se na sve događaje koje organizira Grad, Turistička zajednica, druga društva, političke i crkvene zajednice. Ponosni smo na dva značajna odličja, koja smo dobili 2011. godine, a to su Medalja grada Zagreba i Povelja Republike Hrvatske za osobite zasluge i izniman doprinos u očuvanju kulturne baštine i tradicijske kulture koju nam je uručio Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović.

Informacije o kudu: Značajniji nastupi:
1904. godine prigodom podizanja spomenika žrtvama Khuenova nasilja – palim seljacima u Zaprešiću.
1904. godine u Liku i Hrvatsko primorje.
1907. u Zagrebu (u dvorani tadašnje streljane)
1908. u Ljubljani, na posveti barjaka pjevačkog društva “Slavec”.
1909. značajna je po tome što je u Šestinama srušena stara i na istom mjestu izgrađena nova župna crkva. Nova crkva je posvećena 19. 12. 1909. godine. Na tom slavlju je sudjelovalo i Društvo.
1912. godine zapisano je ” Sokolski slet”, prigodom kojeg je Društvo pjevalo u vrtu “Kola”.
Društvo je aktivno radilo sve do početka prvog svjetskog rata. Tada su pjesmu i svirku zamjenili oružjem. Nekoliko članova se nije nikada vratilo sa fronte, a neki su prošli strahote ruskih logora.
Poslije rata Društvo je obnovilo rad uz pomoć braće Radić i budućeg predsjednika dr. Ivana Pernara.
1925., prigodom proslave 1000. godišnjice Hrvatskoga kraljevstva, “Sljeme” je s ostalim društvima župe “Lisinski” i “Matija Gubec” pjevalo pred Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu. Zborovi su pjevali pod ravnanjem profesora Rudolfa Matza. Dokument o proslavi 1000. godišnjice Hrvatskoga kraljevstva (spomen-ploča Još nas im, još Hrvata) nalazi se na pročelju crkve u Šestinama, te su Sljemenaši na toj proslavi sudjelovali kao Društvo domaćin.
1926, Društvo je organiziralo turneju u Međimurje. 28. veljače poslije podne u Subotici i Paliću. 1. ožujka, “Sljeme” je održalo koncert u Tavankutu u Bunjevačkom zagorju. 1926. godine i na Smotri hrvatskih seljačkih pjevačkih društava.
22. rujna 1926. godine krenulo na turneju po Dalmaciji i Bosni. Održani su koncerti u Šibeniku, Splitu i Dubrovniku, od kuda su krenuli u Mostar, Sarajevo i Bosanski i Slavonski Brod.
1928. godine pripremljena je turneja u Sušak, a na povratku je Društvo nastupilo s istim programom i u Karlovcu. “Sljeme” je s “Novom zorom” iz Lomnice sudjelovalo na Sveslavenskom pjevačkom savezu, gdje su u Pragu, 17. i 18. svibnja 1928. godine zastupali Hrvatski pjevački savez i pobijedili na tom natjecanju.
Godine 1929., u mjesecu travnju, “Sljeme” je organiziralo turneju u Slavonski i Bosanski Brod te Vinkovce. Seljački pjevački zborovi župe “Matija Gubec” održali su priredbu u lipnju na Zagrebačkom zboru. Iste godine bile su još turneje – u Koprivnicu i Viroviticu.
1931. godine, rukovodstvo Društva na čelu s dr.Ivanom Pernarom, odbilo je sudjelovati na dočeku kralja Aleksandra prilikom njegova posjeta u Šestine. Bez obrazloženja, zabranjen je rad Društva, ali mi smo radili i daljeu ilegali. Do 1935. godine nije bilo značajnijih nastupa. Te godine počinju pripreme za proslavu 40 godišnjice Društva, koja je održana 1936.
Ogranak Seljačke sloge iz Trebarjeva i HSPD “Sljeme” priredili su u veljači 1937. godine priredbu u Hrvatskom glazbenom zavodu.
U lipnju je HSPD “Sljeme” nastupilo i na II. festivalu Hrvatskoga pjevačkog saveza na Zagrebačkom zboru. Na tom festivalu održane su dvije smotre. Te godine Društvo je organiziralo turneju u Sušak, Crikvenicu, Novi Vinodolski i Senj. Sljedeće godine Društvo je priredilo koncert u Karlovcu, na zabavi Društva “Napredak”, a nekoliko mjeseci kasnije turneju u Sisak, Samobor, Slavonski Brod i Novu Gradišku.
U 1938. godini organizirano je gostovanje u Ludbregu i u Ivanić Gradu.
Godine 1939.”Sljeme” je na natjecanju i smotri župe “Matija Gubec” osvojilo naslov prvaka župe. “Sljeme” je sudjelovalo na koncertnoj priredbi Bačko-baranjskih Hrvata u travnju 1940. godine. Na posljednjem natjecanju na smotri Hrvatske seljačke župe “Matija Gubec”, 30. siječnja 1941. godine, “Sljeme” je ponovno osvojilo naslov prvaka nastupivši sa 7 točaka programa.
Tijekom drugog svjetskog rata Društvo je opstalo samozatajnim radom. Poratne godine donose nove teškoće. Osnutkom općine Šestine 1952., Društvo je dobilo potrebna sredstva za normalan rad. Kupljeni su instrumenti kako bi se obnovila i tamburaška sekcija.
1956. proslavljena je 60. Obljetnica. U sklopu proslave održan je koncert u Glazbenom zavodu i otkrivena spomen ploča osnivaču Aleksandru Bahorićuna njegovoj kući u Lukšićima.
Sve do 1971. Godine Društvo je djelovalo nastupajući na svim lokalnim svečanostima, ali rad nije bio intenzivan, zbog nedostatka novčanih sredstava. Te godine pokrenuta je akcija za pomlađivanjem i zbor je povećan na 42 pjevača.
1972. HSPD “Sljeme” Šestine obilježava 75. godišnjicu osnutka i rada. Do kraja godine Društvo je sudjelovalo na nekoliko nastupa što su ih organizirale društvene i političke organizacije.
Razdoblje od 1972. do 1974. prekretnica je u radu Društva. Njegova aktivnost postala je znatno intenzivnija, a djelatnost se proširila: uz postojeći pjevački zbor s dugom i sadržajno bogatom tradicijom, osnovana je tamburaška sekcija – 1973., a sljedeće 1974. godine, u suradnji s Osnovnom školom Šestine, i folklorna sekcija. Prvi “Šestinski dan” održan je 1974. godine. Krajem 1975. godine postojećem muškom zboru pridružile su se i pjevačice te je zbor postao mješovit. Tamburaška sekcija gostovala je u Japanu.
1976. godine proslavilo 80. obljetnicu rada. U povodu toga je postojeća monografija Društva (izrađena za 75. godišnjicu) dopunjena posebnim kratkim dodatkom u kojem su navedene aktivnosti Društva u posljednjih pet godina. Cijela se obljetnica održavala pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora.
1977. krajem godine, na poziv Društva “Kolo Slavuj” iz Unterpulendorfa (Donja Pulja), HSPD “Sljeme” Šestine gostovalo je u Gradišću. Za uspješnu i sadržajno bogatu aktivnost, Društvo je te godine odlikovao Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom u povodu 80. godišnjice postojanja predsjednik tadašnje države Jugoslavije.
U 1979. posjet gradišćanskim Hrvatima u Neudorfu (Novo Selo
1980. godini Društvo je aktivno, nastupa na svim smotrama, odaziva se na sve pozive, a u mjesecu studenom sve sekcije zajedno snimaju petnaestominutnu emisiju za zagrebačku televiziju.
1981. se proslavljala 85. godišnjica Društva. Najprije koncertom u kazalištu “Komedija”, a zatim “Šestinskim danom” s umjetničkim programom i narodnom veselicom. Valja spomenuti i gostovanje u Đakovu – prvi put na “Đakovačkim vezovima”, te već tradicionalno u Gradišću kod KUD “Kolo-Slavuj”. Nakon te, jubilarne, slijedi mirnija 1982. Ali, i krajem te godine “Sljeme” je ponovno na zanimljivoj turneji, ovaj put u FrancuskojProgram je bio pripremljen s mnogo entuzijazma i zanosa, tako da su nastupi u Metzu, Rouansu (kraj Lyona) i Parizu.
1983. sudjelovali smo na 6. plesnoj smotri koju je organizirala Zajednica kulturno-umjetničkih društava Zagreba.
1984. HNK-u na završnoj priredbi među najboljim društvima na području grada Zagreba. Nastup orkestra na 11. smotri kajkavske zborske popevke (KD Vatroslava Lisinskog, 25. 11. 1984.) zajedno s muškim pjevačkim zborom. U razdoblju od 7. – 11. lipnja folklorna i tamburaška sekcija gostovale su u Njemačkoj, na poziv nogometnog kluba “Croatia” iz Gaggenaua. Ponovno smo sudjelovali na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, održanoj od 21. – 27. srpnja.
1985. Gostovali smo ponovo u Gaggenau.
1986. godine snimljen je 45-minutni program za potrebe Radio Zagreba, uz sudjelovanje svih sekcija. Te je godine proslavljena 90. obljetnica u kazalištu Gavella.
1987. Folklorna sekcija Društva ukazana je čast da jedina od svih prigorskih društava sudjeluje u svečanom otvaranju najveće sportske priredbe ikada održane u gradu Zagrebu, 14. svjetskih sportskih studentskih igara “Univerzijada 87”.
1989. godine HSPD “Sljeme” održava sada tradicionalni godišnji koncert “Moj Zagreb, tak imam te rad”, 22. siječnja u KD Vatroslava Lisinskog. Gostovanje Društva u SR Njemačkoj, od obiteljskog udruženja “Zrinski” iz Offenbacha
1990. ponovo učestvujemo na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. Značajno je bilo i postavljanje spomenika banu Josipu Jelačiću, u čijoj su ceremoniji sudjelovali i Sljemenaši.
1991. Održana je proslava 95. obljetnice. Početkom jeseni, rad je stavljen u mirovanje radi ratnih operacija, ali slijedeće godine rad se nastavlja.
1994. gostovalo se u Rimu, ali u isto vrijeme dio članova je kranuo s humanitarnim konvojem u Lašvansku dolinu. Slijedeće godine za vrijeme Oluje gostovalo se je u Antauu, na proslavi 750. godišnjice grada. Tako smo došli do 100. obljetnice. Svečani koncert održan je u HNK.
1997. Sudjelovali smo na Đakovačkim vezovima, 28. i 29. lipnjana 4. susretima hrvatskih folklornih ansambala u Donjem Vidovcu nedaleko od Čakovca, 27. i 29. rujna na 32. vinkovačkim jesenima i putovalo se u Francusku.
1998. od 26. do 29. lipnja folklorna sekcija putovala je u Švicarsku, na Festival nacija u Willu. Drugo putovanje održano je od 11. do 14. Prosinca u Slovačkoj.
1999. godine održani su slijedeći značajniji nastupi: 14. veljače gostovanje u Italiji na karnevalu u u Nimisu. Posebno smo ponosni što je 17. lipnja Društvo održalo koncert u Borovom naselju u Vukovaru, a kraći program održan je i na samoj Mitnici.Od 1. do 10. svibnja gostovalo se u Francuskoj.
2000. godine ponovo smo gostovali na karnevalu u Nimisu u Italiji. Godina 2001. još je jedna u nizu slavljeničkih godina Društva. Održan je koncert u HNK pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora. Od 10. do 19. prosinca 2002.– bili su dani vrlo intenzivnog rada Društva. Naime, obavljala su se tonska snimanja pojedinih sekcija za potrebe izdavanja prvog CD-a i audiokasete s hrvatskim božićnim pjesmama, pod nazivom “Zdravo budi, mladi kralju”. Godina 2003. ostat će pomlatku u lijepom sjećanju. Ostvarili su svoje prvo gostovanje izvan Zagreba. Od 20. do 22. lipnja u Trogiru je održana 2. folklorna manifestacija mladih «Na mladima svijet ostaje».
2004. gostovanje na Dugom otoku.
2005. s pomlatkom folklorne i tamburaške sekcije priključilo programu priređenom na Trgu bana Jelačića, u povodu skijaške utrke ženskog slaloma za Svjetski kup na Sljemenu nazvane „Snježna kraljica“. Gostovli smo Češkoj i Austriji .Tamburaši su sudjelovali na festival folklora u Sofiji, u Bugarskoj.
U 2006. održan je koncert u HNK povodom 110 godišnjice rada.
2007. zboraši i tamburaši gostovali su Austriji, u mjesto Parndorf, gdje su nas naši Gradišćanci lijepo ugostili.
2008. najzačajniji događaj za naše Društve je bila audijencija kod predsjenika RH.
U travnju 2009. smo putovali u Republiku Češku. Krajem mjeseca svibnja krenulo je 60 članova u Bosnu, gdje smo obnovili sjećanje na „Bijeli put za Bosnu srebrnu“. Nastupili smo u Fojnici i Novoj Bili. Nastup za turističku zajednicu, 19. rujna, odradili su folkloraši i tamburaši. Turistička zajednica snimila je ovaj događaj za potrebe svoje promidžbe.
2010. Nastupi u Prelogu, u Češkoj s ˝Češkom besedom˝. KUD ˝Izidor˝ pozvao je tamburaše da ih prate u Padovu, Derventa, Donja Lomnica
2011. godine obilježili smo 115. obljetnicu djelovanja. Tim povodom održali smo cijelovečernji koncert u KD Vatroslav Lisinski. Izdali smo bogato ilustriranu monografiju na 180 stranica, koja će ostati budućim naraštajima na spomen ljudi čiji su korijeni duboko usađeni u kulturu našeg grada. Od značajnijih nastupa imali nastup u Gradišću u Austriji, u Mađarskoj, Puli, Osijeku, Vrgorcu i Šibeniku. Sudjelovali u velikoj povorci „Hrabri ljudi“ u Vukovaru. Šest godina organiziramo samostalne izložbe sekcije za izradu narodnih nošnji „Šestinske švelje“, u zemlji i inozemstvu.Potpisali smo suradnju s turističkom i razvojnom Udrugom iz Mađarske „Csokonaival Somogyban“, s ciljem pomaganja i suradnje na društvenom, kulturnom i gospodarskom nivou, te uzajamnog predstavljanje naših naslijeđa i kulture.
2012. Prigorski dan su se pripremale sve sekcije Društva. Švelje i opančari pripremali su svoje radove za izložbu.
10. ožujka folkloraši i tamburaši održali su u Bistri koncert za članove staračkog doma. Švelje su u Green gold centru povodom Uskrsa, imale radionice za javnost i izlagale svoje radove. To su ponovile i na sajmu suvenira, gdje su također vršile prezentacije.
Na praznik rada u isto smo vrijeme održali dva koncerta, jednosatni ( Folklor i tamburaši) u parku Maksimir i na otvorenju prostora radnica Kamenskog (ženski zbor). U svibnju je dječji folklor s tamburašima sudjelovao na dva događanja, a to su Međunarodni dan obitelji održan u Donjoj Stubici i na dječjoj smotri folklora u Velikoj Gorici. Krajem mjeseca nastupali su muški zbor, ženski zbor, tamburaši i mali folklor, na VI. susreti pjevačkih zborova, puhačkih orkestara i folklora u Hruševcu Kupljenskom. 3. lipnja održali smo nastup za turističku zajednicu. U programu su sudjelovali muški i ženski zbor i tamburaši. Tom prilikom je sa nama sudjelovao i zbor sv. Mihovil iz Šibenika, te su i oni dali dio programa u dvosatnoj šetnji gradom. Slijedeći vikenda muški zbor i švelje bili su u Donjoj Stubici, na manifestaciji pod nazivom Samo da je srcu vesele.
Na Malom Lošinju izveli smo 7. srpnja, dvosatni koncert u središtu grada, koji je bio prepun turista.
U kolovozu su u Zagrebu održane 7. Europske igre dijaliziranih i transplatiranih. Za ovo događanje Sljeme je dobilo specijalan poziv, da u ime hrvatskog folklora sudjeluje na otvaranju i na svim događanjima tjekom deset dana. Švelje su izlagale svoje radove na pojedinim mjestima, kako bi izvođače upoznali s našom kulturnom tradicijom. Posebno smo ponosni što smo se humanitarno odazvali na poziv udruge Transplant i učestvovali na ovim igrama, od otvaranja do zatvaranja.
1. rujna održan je 38. Šestinski dan samo za goste koji su doputovali iz daleka iz Izbičnog –Hercegovine. Kaposvara – Mađarske i MKD Ady Endre iz Hrastina kod Osijeka. Nastup u BIH Uskopaljske jeseni, snimanje Božićnog koncerta
2013. nastupi na Prigorskom danu, Hruševcu Kupljenskom, Okiću, nastup u Šibenskom HNK, ….

Snimljeni materijali
1996 – VHS – koncert u HNK
2001 – VHS – koncert u HNK
2002 – CD „Zdravo budi mladi kralju“ božićnih pjesama
2006 – VHS i DVD – koncert u KD Vatroslav Lisinski
2011 – DVD – koncert u KD Vatroslav Lisinski
Snimke sa 10 koncerata Prigorskog dana i brojni drugi filmski i tosnki materijali

SEKCIJA ŠESTINSKE ŠVELJE
2006.
– Dobro jutro hrvatska“ – emisija o starim obrtima
– Z1 – reportaža o radu sekcije
– izložba na Danu Šestina u Šestinama
– izložba na Keglić festu
2007.
– izložba na Keglić festu
– izložba na Međunarodnoj smotri folklora u Donjem Vidovcu
– izložba na Keglić festu
– prva samostalna izložba
2008.
– izložba na otvaranju etnokuće u Donjem Zagorju Ogulinskom
– izložba na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu
– izložba na Kaj su jeli naši stari
– snimanje za emisiju Dobro juto Hrvatska – Kak se negda, pralo rublje
– izložba na Keglić festu
– izložba na Hand Made Fest Pula
– druga samostalna izložba
2009.
– izložba na Prigorskom danu u KD V. Lisnski
– izložba u Novoj Bili u BIH
– izložba na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu
– izložba na Sajmu rijeke Save
– izložba na Šestinskom danu
– izložba na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu
– izložba na Hand Made Fest Pula
– treća samostalna izložba
2010.
– izložba na Prigorskom danu u KD V. Lisnski
– samostalna izložba u Šestinama
– sajam Hrvatskog suvenira
– izložba na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu
– izložba na Šestinskom danu
– izložba na Hand Made Fest Pula
– četvrta samostalna izložba
– izložba na Kvaternikovom trgu povodom adventa
2011.
– izložba na Prigorskom danu u KD V. Lisnski
– prezentacija za Turističku zajednicu
– izložba na Svečanom koncertu povodom 115. obljetnice u KD V. Lisnski
– izložba na Danima udruga
– izložba u Jakovlju
– izložba na Šestinskom danu

– izložba na Međunarodnoj smotri u Kaposvaru – Mađarska
– izložba na Etno reviji na Zrinjevcu
– izložba na Hand Made Fest Pula
– peta samostalna izložba
– izložba u Opatiji na sajmu čokolade
2012.
– izložba na Prigorskom danu u KD V. Lisnski
– izložba u Green Gold Centru
– izložban sajmu vjenčanja u Zaprešiću
– izložba na Šestinskom danu
– 7 dana izložbe na Međunaronim igrama transplatiranih i dijaliziranih u Zagrebu
– izložba na Etno reviji na Zrinjevcu
– izložba u Kaposvaru – Mađarska
2013.
– izložba na Prigorskom danu u KD V. Lisnski
– izložba povodom koncerta u šibenskom HNK

Uprava Društva:
Predsjednik: Božidar Škrinjarić
Dopredsjednik: Branko Ferina
Tajnik: Gordana Radiček
Blagajnik: Renata Ferian
Voditelj folklorne sekcije: prof. Stanislav Dolinar
Voditeljica tamburaške sekcije i podmlatka tamburaša: Gordana Talan
Voditelj muškog zbora: prof. Dragan Bubica
Voditeljica ženskog zbora:prof Marija Kašner
Voditeljica sekcije Šestinskih švelja: Ruža Mihelj i opančara Branko Pavić
Voditeljica folklornog pomlatka: Natalija Crnić