KUD “Dangubice” Kuterevo

Datum objave: 22. 7. 2013.

Naziv kulturno umjetničkog društva: KUD “Dangubice” Kuterevo
Odgovorna osoba: Matej Šporčić
OIB: 92307061759
Adresa: Vatrogasni dom bb Kuterevo
Županija: Ličko-senjska županija
Tel/mob: 0995907787
Email: dangubice@gmail.com
Broj članova: 50

Manifestacije: Kuterevsko veče u Zagrebu, Smotra Ličko-senjske županije u Otočcu, Ilinji u Sincu, 11. Međunarodnoj smotri izvornog folklora “Stara je škrinja otvorena” u Muću, 47. Vinkovačkim Jesenima, Smotra “Dođi diko u Kotara ravne” U Zemuniku i mnogim manjm manifestacijama..

Informacije o kudu: KUD „Dangubice“ Kutrerevo je osnovano 08.10.2011.godine. Osnovano su sa željom da sačuvaju tradiciju i običaje svog sela Kutereva i cijele Like. Ono što žele sačuvati od zaborava je sviranje kuterevke ili dangubice i izvorni govor svoga sela. Ime su dobili po Kuterevskoj tamburici zvanoj kuterevki ili dangubuci koja je izvorni instrument sela Kutereva i koja se još uvijek izrađuje u Kuterevu kod obitelji Šporčić, u kud-u djeluju oko 50 članova različitoga uzrasta. Djeluju kroz više sekcija folklorna,dramska i dječija sekcija,također u KUD-u djeluje i Ženska pjevačka skupina.

Kuterevo je ličko mjestašce, poznato po svjetski jedinstvenom utočištu za medvjede. Nalazi se u idiličnom kraju, u blizini nekoliko hrvatskih bisera – Plitvičkih jezera, Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i grada Senja, odnosno jadranske obale. Mjestom dominira župna crkva Majke Božje Karmelske, čiji se zvonik nadvio nad cijelim krajem. Izgrađena je nedugo nakon što je u drugoj polovici 17. stoljeća ovaj kraj naselilo 16 obitelji iz moravičkog kraja. Kuterevo je, doduše, bilo naseljeno i prije, ali su ga stanovnici napustili tijekom ranijih turskih osvajanja.Kuterevo se prvi put spominje 1219. godine. U 16. stoljeću stanovnici su se iselili pred najezdom Turaka. Godine 1690. naselili su ga doseljenici iz Kranjske i Gorskog kotara, u čijem govoru je i danas sačuvan poseban poddijalekt kajkavskog narječja. Osim po utočištu za medvjede, Kuterevo je poznato i po jednom glazbenom instrumentu. Radi se o kuterevskoj dangubici, lokalnoj vrsti tamburice koja se, zahvaljujući kuterevskim obrtnicima, izrađuje i danas. Kuterevo je i inače na glasu kao mjesto poznato po drvenim proizvodima, a u izradi dangubice posebno se cijeni javor. Tradicija izrade održana je do danas, a lokalne udruge rade i na educiranju mladih u sviranju iste.