KUD “Đeram” Viljevo

Datum objave: 23. 7. 2013.

Naziv kulturno umjetničkog društva: KUD “Đeram”
Odgovorna osoba: Ivica Pandurić
OIB: 78054908612
Adresa: Braće Radića 106
Županija: Osječko-baranjska županija
Tel/mob: 095-523-2360 // 031/644-385
Email: kud.djeram@gmail.com
Broj članova: 90

Manifestacije: Smotra folklora “OD KONOPLJE I LANA VREĆA TKANA” ~

Otkako je svijeta i vijeka, poznato je širom naše lijepe Slavonije, da se u Viljevu izrađuju najkrasnije vreće – radne vreće, ukrasne, ukrašene s plavim, crvenim i crnim, konopljene, fitiljače, fine lanene ili kombinirane… Vreća je oduvijek u Viljevu imala posebno mjesto, i oduvijek su se Viljevčani svojom vrećom ponosili. Mi, članovi Kulturno-umjetničkog društva “Đeram”, osjećali smo od samih naših početaka kako viljevačkoj vreći treba vratiti zasluženi sjaj. Akcija promocije viljevačke vreće kao originalnog viljevačkog suvenira odlično je prihvaćena od strane stanovnika Viljeva, i mnogi su se uključili u aktivnosti vezane uz dugoročno pozicioniranje viljevačke vreće u suvenirskoj ponudi naših krajeva. Svoju smotru folklora smo nazvali “OD KONOPLJE I LANA VREĆA TKANA” – u čast viljevačkoj vreći. Ova smotra folklora svih Viljevčana, stvorena je s namjerom da postane tradicionalna, ali ne da bude samo još jedna u nizu mnogih folklornih manifestacije Slavonije i Baranje, nego da postane prepoznatljiva i šire, upravo po izvornom štihu kojega njegujemo i zbog naše viljevačke vreće, kakve nema nigdje više na ovome svijetu!

24. kolovoza 2008. godine održana je prva po redu smotra folklora “OD KONOPLJE I LANA VREĆA TKANA”, koja je zabilježila golem uspjeh. Odluka da svoju viljevačku vreću stavimo u fokus razmatranja svih događanja smotre pokazala se upravo izvrsnom. U programu Smotre sudjelovalo je više od 160 sudionika, a u našemu Viljevu se toga dana skupilo i 1000 znatiželjnih posjetitelja, što je zasigurno veliki broj. Naša akcija promocije viljevačke vreće i tradicije dala je ploda – znatiželjnici iz svih krajeva Slavonije došli su toga lijepoga nedjeljnog popodneva vidjeti – što se to događa u Viljevu, i kakva je to vreća kojom se Viljevčani tako ponose?

Naša vreća, utkana u povijest i kulturnu baštinu sela Viljeva, vratila se na časno mjesto koje joj pripada. A budućnost neka svim Vrećarima donese još mnogo pjesme, plesa i ugodnog druženja!

~ Manifestacije ~

Sudjelovali smo na raznim manifestacijama, smotrama, humanitarnim koncertima, crkvenim koncertima od kojih bi spomenuli samo neka od gostovanja u Hrvatskoj (Zagreb, Špišić Bukovica, Laslovo, Radikovci, Đakovo, Osijek, Jalžabet, Končanica, Donji Miholjac, Trnovec, Kapelna, Josipovac, Vladislavci, Gradište, Posavski Bregi, Podravska Moslavina, Antunovac….i mnoga druga mjesta), kao i višestruki inozemni nastupi u Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Češkoj, Crnoj Gori.

Informacije o kudu:

~ Kultura od davnina ~

Kultura se u Viljevu njegovala u krilu Crkve, i to od pamtivijeka. Viljevčani, bogobojazni i zahvalni za plodove zemlje od kojih su živjeli, svoj kulturni život vezivali su oduvijek uz narodne težačke, crkvene i svečarske običaje: svadbe, sprovode, crkvene godove, klečanja i pobožnosti, žetvu pšenice, tkanje i šivanje vreća, berbu grožda, namakanje konoplje – sva ta bogata tradicija iz koje izvire narodno blago, u starim je vremenima značila priliku za kulturno i duhovno uzdizanje, druženje, za ples, pjesmu i igranje u kolu.

Za nas Viljevčane posebnu važnost ima Križarsko društvo, osnovano u Viljevu početkom 1930-ih godina prošloga stoljeća. Članovi ove viljevačke crkvene zajednice zdušno su radili na duhovnoj obnovi mladih, a prema pisanju župnika Josipa Radičeva, društvo je 1937. godine imalo 21 člana, i taj se broj sljedećih godina povećavao. Društvo je bilo aktivno i u svjetovnom pogledu. Križarski period viljevačke povijesti obilježile su društvene priredbe na kojima su mladi križari prikupljali dobrovoljne priloge za svoje ideje i aktivnosti. Jedna od najvećih akcija križara bila je formiranje tamburaškog orkestra – prvoga u Viljevu i okolici. Glazbala za ovaj orkestar kupljena su dobrovoljnim prilozima Viljevčana. Naravno, gdje ima pjesme, ima i plesa. Križarska okupljanja su postala poprištem vesele pjesme i plesa, prožetih produhovljenim križarskim djelovanjem. Možemo slobodno reći da su se, između ostalih, u krilu križarstva očuvale brojne izvorne viljevačke pjesme i plesovi – naše narodno blago! Osim narodnog glazbenog i folklornog izričaja, Križarsko bratstvo je njegovalo izvođenje kazališnih komada i igrokaza. Svojim izvedbama komada “Izdajica”, te viljevačkog igrokaza “Izbiračica”, naši križari su bili poznati i izvan svoga mjesta.

U prvoj polovici 20. stoljeća u Viljevu je djelovalo i Društvo Sv. Jeronima. Ovo književno društvo njegovalo je ljubav prema pisanoj riječi, i mnogi su stari Viljevčani bili zaljubljenici u vrsna književna djela, domaćih i stranih autora. Društvo je 1928. godine imalo 40 članova, a ovaj podatak svjedoči o visokoj kulturnoj osviještenosti naših predaka. Značajnu ulogu u formiranju i održavanju kulturnog života u Viljevu u ranom 20. stoljeću imalo je Dobrovoljno Vatrogasno Društvo Viljevo, čiji su članovi tradicionalno sudjelovali u svim crkvenim i svjetovnim proslavama.

Sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća u Viljevu je djelovalo Kulturno-umjetničko društvo “Mladost”. Tijekom razdoblja svoga djelovanja Društvo je bilo nositelj kulturnih događanja u našemu mjestu. Članovi KUD-a “Mladost” sudjelovali su na brojim manifestacijama u široj okolici, a za viljevačku publiku su organizirali bogate glazbeno-scenske priredbe. Nažalost, sredinom 1980-ih Društvo je prestalo sa radom, a bogata tradicija i povijest našega ponosnog mjesta nakratko je pala u zaborav.

~ KUD “Đeram”, Viljevo ~

Početkom 2005. godine skupina mladih viljevačkih entuzijasta počela se okupljati s jednim plemenitim ciljem – ciljem očuvanja bogate, višestoljetne povijesti, kulture i tradicije našega mjesta. Nakon nekoliko mjeseci aktivnog rada i istraživanja kulturnih i povijesnih korijena, u subotu, 18. lipnja 2005. godine, osnovano je Kulturno-umjetničko društvo “Đeram”, Viljevo! Mladi i stari zaljubljenici u kulturu, tradiciju i povijest našega mjesta napokon su dobili mogućnost djelovati u okviru dobro organiziranoga Društva, a većina osnivača su prije svoga angažmana u KUD-u djelovali u Crkvenom pjevačkom zboru Župe Sv. Andrije u Viljevu.

Kada je 2005. godine osnovano naše Društvo, o običajima, načinu življenja, pjesmama i plesovima naših šokačkih predaka nismo mnogo znali. U samim počecima bilo nam je dovoljno, i najvažnije, imati snažnu volju i veliku ljubav prema ponekad teškom poslu istraživanja narodnog blaga. Danas, više od 8 godina nakon osnutka, možemo glasno i ponosno reći da svoju bogatu povijest, kulturu i tradiciju poznajemo mnogo bolje nego prije! Osnovni zadatak KUD-a jest njegovanje narodne baštine sela Viljeva i cijeloga viljevačkog kraja, kao i istraživanje, njegovanje, poticanje i promicanje izvornog šokačkog folklornog izričaja žitelja našega mjesta. Društvo se aktivno bavi proučavanjem i bilježenjem narodnih običaja, starih zanata i športova koji su prisutni u našemu mjestu od davnina.

Ponosni smo na svoj amaterski kulturno-umjetnički rad, na polju narodnog glazbenog stvaralaštva (pjesme, plesovi i običaji hrvatskog naroda viljevačkog kraja), te na područjima dramskog, likovnog i literarnog stvaralaštva. Njegujemo i promičemo folklor svog hrvatskog naroda, kao i nacionalnih manjina u našoj zemlji. Društvo posebno njeguje bogatu povijest Viljeva, istražuje povijesna vrela i izvore te se bavi rekonstrukcijom događaja iz bogate viljevačke prošlosti. Naš osnovni cilj jest podizanje kulturne i tradicijske osviještenosti svih članova Društva te stanovnika Općine Viljevo, te poticanje kreativnih sposobnosti izražavanja članstva na području kulturno-umjetničkog amaterizma. Od kada “Đeram” radi i stvara, kvaliteta kulturnog i zabavnog života u Viljevu je uvelike porasla!

Rad Društva je od početka bio izvrsno podržan od strane lokalne samouprave. Danas Općina Viljevo i njezin načelnik, gospodin Ivan Fekete, uvelike pomažu radu našega društva i glavni su pokrovitelji svih društvenih aktivnosti. Društvo ostvaruje izvrsnu suradnju sa Župom Sv. Andrije apostola u Viljevu, i njezinim župnikom, velečasnim Josipom Kalmarom. Ponosimo se i svojom suradnjom sa Osnovnom školom Ante Starčevića, Viljevo, te ravnateljicom Blaženkom Krgović. U našemu radu pomogla nam je i bivša ravnateljica Osnovne škole, gospođa Ljerka Crnčan.

Nakon višegodišnjeg istraživanja viljevačke izvorne pjesme i plesa, u lipnju 2010. godine KUD „Đeram“ Viljevo izdaje Zbirku narodne folklorno-glazbene baštine sela Viljeva – Blago viljevačko. Publikacija sadrži 63 glazbena napjeva, pjesama i plesova koji su se izvodili u Viljevu u davnoj prošlosti

Predsjednik Društva je gospodin Ivica Pandurić.
Cjelokupan rad Društva temelji se na ljudima – entuzijastima, zaljubljenicima i zanesenjacima. Trenutačno oko 90 članova aktivno sudjeluje u aktivnostima i radu Društva, i raspoređeni su u 3 sekcije: Sekciji narodnih pjesama, igara i plesova, Tamburaškoj sekciji,Sekciji starih športova i običaja,te Dramskoj sekciji.