KUD “Lovro Ježek” Marija Bistrica

Datum objave: 24. 9. 2013.

Naziv kulturno umjetničkog društva: KUD “Lovro Ježek” Marija Bistrica
Odgovorna osoba: Nedeljko Milošić
OIB: 29586494673
Adresa: Nova cesta 2, 49246 Marija Bistrica
Županija: Krapinsko-zagorska županija
Tel/mob: +385 98 604 893
Email: kudlovrojezek@gmail.com
Broj članova: 170

Informacije o kudu: KUD Lovro Ježek

KUD Lovro Ježek osnovan je 1974. godine i u svojem radu objedinjuje četiri sekcije: limenu glazbu, folklornu sekciju, tamburašku sekciju i pjevački zbor. U tim četirima sekcijama KUD okuplja oko 170 članova, uglavnom mlađe dobi. Sve sekcije djeluju i rade s ciljem zaštite i njegovanja kulturne baštine kako Zagorja tako i cijele Hrvatske. Svojim radom u sekcijama mladi, uz pomoć voditelja i iskusnijih članova KUD-a, razvijaju glazbena i plesna umijeća, okupljaju se i druže, sudjeluju na brojnim smotrama i priredbama u Hrvatskoj i inozemstvu, gdje ujedno razmjenjuju iskustva s drugim društvima.

Počeci glazbe

Počeci glazbenog rada u Mariji Bistrici sežu još u 1894. godinu, kada je u sklopu vatrogasnog društva osnovana glazbena sekcija. Ona je u početku imala žičane instrumente, a 1900. godine nabavljeni su puhački instrumenti, zaslugom ondašnjega bistričkog učitelja Ivana Španovića i dobrovoljnim prilozima mještana Marije Bistrice. U svojem gotovo 120-godišnjem radu limena glazba proživljavala je mnoge teške tenutke, a posebno u vrijeme svjetskih ratova. U pojedinim razdobljima, posebno teško je bilo nabavljanje i održavanje instrumenata, za što su se uglavnom skupljali dobrovoljni prilozi.
Unatoč svemu glazba se uspjela održati svih 119 godina, zahvaljujući svim svojim članovima, koji su iskazivali veliki interes za tu vrstu glazbe, te svojim voditeljima – kapelnicima: Semoniću iz Krapine, kapelnicima iz gradske glazbe iz Varaždina, iz vojne glazbe iz Zagreba, Dragutinu Vdoviću, Valentinu Dijaniću, Stjepanu Mahmetu, Branku Jiraseku te u novije vrijeme Stjepanu Šobaku.

Limena glazba doživjela je svakako svoje najveće uspjehe 1973. godine pa sve do današnjih dana zahvaljujući svojemu voditelju Branku Jiraseku, bistričkom učitelju. U tom razdoblju nastupala je na mnogim kulturnim manifestacijama i događanjima u zemlji i inozemstvu (Slovačka, Mađarska), razvijala je prijateljsku suradnju s glazbom iz Buzeta, a njezine redove prošli su naraštaji mladića i djevojaka, od kojih su neki odlaskom iz naše limene glazbe nastavili daljnje glazbeno školovanje. Mnogi od njih danas su kapelnici i vrsni glazbenici. To se može reći i za Stjepana Šobaka, koji je potekao iz bistričke limene glazbe, a danas je glazbenik u Simfonijskome orkestru Hrvatske vojske te od 2003. godine voditelj bistričke limene glazbe.

Osnutkom KUD-a Lovro Ježek glazba ulazi u njegov sastav kao jedna od sekcija i danas okuplja 52 člana. Nastupa na svim kulturnim manifestacijama u mjestu i dočekuje hodočasnike, često svojim sviranjem uveličava euharistijska slavlja u Svetištu Majke Božje Bistričke, svira na Božićnom koncertu u Mariji Bistrici, u rujnu 2003. godine nastupala je na svečanosti berbe grožđa u mađarskom gradu Hevizu, a u istom je gradu nastupala 1. svibnja 2004. godine na svečanosti povodom ulaska Mađarske u Europsku uniju.

Glazba se dvije godine za redom (2007. i 2008. godine) kvalificira na županijskog smotri i sudjeluje na državnoj smotri puhačkih orkestara, te ponovno 2011. godine. Tako se pozicionira u sam vrh hrvatskih amaterskih puhačkih orkestara, čime se potvrđuje kao jedna konstanta kvalitete, tradicije, rada i truda. Glazba je 2008. godine gostovala na Međunarodnoj smotri folklora na Balatonu u Mađarskoj, gdje je ostvarila zapažen nastup (od strane većih i poznatijih svjetskih orkestara), što također doprinosi određenom rejtingu.

Folklorna skupina

Na inicijativu grupe mladih i uz pomoć gospodina Marijana Hudeka osnovana je 1974. godine folklorna družina, koja je ubrzo prerasla u KUD Lovro Ježek, nazvan po prvome bistričkom učitelju. U vrijeme osnutka KUD Lovro Ježek ima sljedeće sekcije: puhačka glazba, ženski i mješoviti pjevački zbor, folklorna sekcija s pratećom tamburaškom sekcijom i tamburaški zbor Škole Marija Bistrica. Nakon nekoliko godina, ženski pjevački zbor i tamburaški zbor Škole prestaju s radom, ali i dalje intenzivno radi folklorna sekcija, s pratećim tamburašima, kao i limena glazba. Od svojeg osnutka pa do danas, folklorna i tamburaška sekcija imale su velik broj nastupa u zemlji i inozemstvu. Redovito nastupaju na svim kulturnim manifestacijama u mjestu, daju cjelovečernji program prigodom Božićnog koncerta, od 1981. godine svake godine u Mariji Bistrici organiziraju Susrete KUD-ova sjeverozapadne Hrvatske. Značajniji nastupi u Hrvatskoj su cjelovečernji program u Domu hrvatske vojske u Zagrebu, u kazalištu “Komedija” u Zagrebu te sudjelovanje na brojnim smotrama po cijeloj Hrvatskoj. Od inozemnih nastupa folklorna i tamburaška sekcija imale su nekolko turneja po Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj te po jednu u Švedskoj, Danskoj, Francuskoj, Švicarskoj. Posebno su ponosne na uspostavljene prijateljske odnose s Pjevačkim zborom iz njemačkog grada Bellenberga. Svi uspjesi postignuti su zahvaljujući velikom zalaganju svih članova, a posebno stručnih voditelja folklorne sekcije: Milice Glavočić Keke, Branka Mikše, Branka Lisca, kao i stručnog voditelja tamburaške sekcije Rudolfa Mahmeta. Rudolf Mahmet okupio je ponovno i mješoviti pjevački zbor, koji nastupa zajedno s folklornom i tamburaškom sekcijom. Posljednji značajniji nastupi bili su u rujnu 2003. godine na svečanosti berbe grožđa u mađarskom gradu Hevizu, a u istome je gradu nastupala 1. svibnja 2004. godine na svečanosti povodom ulaska Mađarske u Europsku uniju.