KUD “Matija Gubec” Donji Miholjac

Datum objave: 07. 8. 2013.

Naziv kulturno umjetničkog društva: KUD “Matija Gubec” Donji Miholjac
Odgovorna osoba: Stjepan Mikolašević
OIB: 44634641135
Adresa: Kolodvorska 2, Donji Miholjac
Županija: Osječko-baranjska županija
Tel/mob: tel: 031 631 629, fax: 031 630 803
Email: kud.matija.gubec.dm@gmail.com
Broj članova: 150

Manifestacije: KUD “Matija Gubec” iz Donjeg Miholjca predstavio se svojim plesovima na folklornim smotrama po cijeloj Hrvatskoj te u Mađarskoj, Francuskoj, Austriji, Poljskoj, Makedoniji, Njemačkoj, Švedskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Sloveniji. Neke od poznatijih smotri su Đakovački vezovi, Orahovačko proljeće, Vinkovačke jeseni, Brodsko kolo i dr. KUD također ima i svoju smotru “Miholjačko sijelo”.

Informacije o kudu: KUD “Matija Gubec” Donji Miholjac osnovano je 1947. godine, te djeluje kroz sve ove godine. Okuplja oko 150 amatera različite starosne dobi. Svojim izvedbama na folklornim nastupima, smotrama i drugim događanjima posjetiteljima nastoji pokazati ljepotu mnogobrojnih slavonskih pjesama i plesova izvodeći ih u izvornim narodnim nošnjama kraja čiju folklornu tradiciju predstavljaju i upotpunjuju glazbenom pratnjom na tradicijskim slavonskim instrumentima. Osim iz Slavonije društvo u svom repertoaru izvodi pjesme i plesove i ostalih krajeva naše domovine. Svojom ljubavlju prema nošnji, tamburici, te folkloru, a stalnim radom na folklornim smotrama ovo društvo postiže značajne rezultate.

KUD “Matija Gubec” iz Donjeg Miholjca uz pokroviteljstvo Grada organizira smotru folklora “Miholjačko sjelo” koja se održava u drugom tjednu srpnja, a ove godine se održala 39. puta te je ponovno okupila druge amaterske KUD-ove koji održavaju tradiciju i običaje svojih krajeva. Na smotri gosti i učesnici mogu upoznati ljepote Donjeg Miholjca i njegove kulturne tradicije, te pokazati i folklorne osobitosti svoga kraja, kao i svoje plesno i tamburaško umijeće. Osim manifestacije “Miholjačko sijelo” KUD je 2012. godine bio domaćin X. Smotre KUD-ova “Matija Gubec” na kojoj se okupljaju KUD-ovi “Matija Gubec” iz naše te susjednih nam država.

KUD “Matija Gubec”, Donji Miholjac kroz sve ove godine rada i djelovanja dobio je i mnoga priznanja, a navodimo najznačajnija:
1953. godine Diplomu za razvoj kulture od saveza Kulturno umjetničkih društava Zagreb
1977. godine Povelju prosvjetnog sabora Hrvatske
1981. godine Plaketu općine Donji Miholjac
1986. godine Zlatnu plaketu općine Donji Miholjac
1988. godine Povelju o dodjeli pečata Grada Donjeg Miholjca
2007. godine Diplomu Hrvatskog sabora kulture, Zagreb