KUD “SLOGA” SIKIREVCI

Datum objave: 21. 8. 2013.

Naziv kulturno umjetničkog društva: KUD “SLOGA” SIKIREVCI
Odgovorna osoba: Siniša Knežević
OIB: 35944548576
Adresa: Ljudevita Gaja bb (zgrada Općine)
Županija: Brodsko-posavska županija
Tel/mob: 091 510 90 52
Email: sinisa.knezevic@sb.t-com.hr
Broj članova: 80

Manifestacije: U zadnjih nekoliko godina učvršćena je stabilnost društva. Napornim radom i programom privučen je veliki broj mladih, ali i velik je broj djece školskog i predškolskog uzrasta koji su uključeni u aktivnosti društva.

Naš KUD sudionik je svih većih međunarodnih smotri folklora kao što su MSF Zagreb, Ðakovački vezovi, Brodsko kolo, Kolo na Gaju , Vinkovačkih jeseni i dr.
Uspostavili smo prijateljsku suradnju i međusobno druženje s mnogobrojnim KUD-ovima širom Hrvatske . U suradnji sa smotrom Brodsko kolo u Sikirevcima organiziramo i smotru pod nazivom Sikirevačka poredovnica koja se održava svake godine sredinom mjeseca siječnja s temom – život kakav je nekada bio. Na Smotri nastupaju brojne skupine koje izvode igrokaze i razne zabavne prikaze iz života seljaka u prijašnje doba. Osim ove smotre u Sikirevcima se već petu godinu za redom održava i Smotra naroda i kultura koja se organizira u suradnji s Družinom-čuvarima hrvatske baštine na koju dolaze brojne skupine iz Hrvatske, ali i inozemstva – Italije, Španjolske, Francuske, Poljske i drugih europskih zemalja. Od međunarodnih nastupa bilježimo nastup na Smotri folklora u Vitezu (BiH), sudjelovanje na Danima kosidbe na Kupresu, gostovanja kod naših sunarodnjaka u Austriji i Švedskoj, te u Poljskoj, Latviji, Češkoj i Francuskoj i dr.

Informacije o kudu: KUD “Sloga” Sikirevci društvo je koje na dragovoljnoj osnovi okuplja djecu i mladež, studente, djelatnike i ostale građane u kulturno djelovanje po sekcijama unutar društva. Cilj KUD-a “Sloga” je, kroz djecu i mladež, očuvati izvorni folklor, tradiciju i bogate narode običaje u Sikirevcima.

Hrvatsko pjevačko društvo je osnovano 1906. godine, a 1928. godine Dobrovoljno vatrogasno društvo u okviru kojega je njegovana tamburaška glazba i narodni plesovi. Prvi organizirani nastup folklorne skupine s imenom “Hrvatska mladež” bio je 1939. godine.Nakon višegodišnje stanke, 1971. godine, u organizaciji Matice hrvatske, osnovana je folklorna sekcija koja je djelovala nekoliko mjeseci. Na temelju tih tradicija 1975. godine osnovano je Kulturno umjetničko društvo “Sloga”.

U zadnjih nekoliko godina učvršćena je stabilnost društva. Napornim radom i programom privučen je veliki broj mladih, ali i velik je broj djece školskog i predškolskog uzrasta koji su uključeni u aktivnosti društva.