KUD “Sloga” Veliko Trgovišće

Datum objave: 14. 8. 2013.

Naziv kulturno umjetničkog društva: KUD “Sloga” Veliko Trgovišće
Odgovorna osoba: Božidar Licht
OIB: 85843181422
Adresa: Trg Stjepana i Franje Tuđmana 4, Veliko Trgovišće
Županija: Krapinsko-zagorska županija
Tel/mob: 098 9373801
Email: kud-sloga-vt@net.hr
Broj članova: 120

Manifestacije: Vinkovačke jeseni, Đakovački vezovi, Festival djeteta u Šibeniku, Perlice Europe, Međunarodna smotra folklora u Zagrebu, Festival starih svadbenih običaja – Pirovac, Smotra folklora “Na Neretvu misečina pala” – Metković, Međunarodni festival djece i mladih – Zagreb, Smotra folklora krapinsko-zagorske županije, Smotra dječjeg stvaralaštva KZŽ, Dječji folklorni susreti “U bakinom krilu” – Koprivnica, Dječji korzo – Krapina…

Informacije o kudu: KUD „Sloga“ Veliko Trgovišće osnovano je 1985. godine. U društvu uz tamburaše, djeluju 4 plesne folklorne grupe – odrasli folklor „Drmešari“ i 3 dječje grupe prema uzrastu: Pinkleci, Tičeki i Cveteki. Rad društva je usmjeren prvenstveno na očuvanje tradicijske baštine Hrvatskog zagorja u izvornom, ali i koreografiranom obliku sa naglaskom na područje Velikog Trgovišća. Tako da na našem repertoaru možete naći prikaze zagorskih snuboka, oblačenja mladenke, običaj kućnog vjenčanja, fašnika, drmešara, žetvenih običaja, božićnih običaja, dječjih igara na paši, ali i povodom dana Svete Lucije te osobito Jurjevskih ophoda, s obzirom da je Sveti Juraj zaštitnik naše općine. S druge strane, na repertoaru se također nalaze i koreografije iz drugih dijelova Hrvatske, poput Međimurja, Slavonije, Turopolja, otoka Murtera, Like, Baranje… Potvrda kvalitete rada našeg društva su priznanja i nagrade koje smo dobili na mnogim gostovanjima i turnejama. KUD „Sloga“ VT redovito sudjeluje na županijskim smotrama Krapinsko-zagorske županije te je kao predstavnik županije već nekoliko puta nastupio na Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima, Festivalu starih svadbenih običaja u Pirovcu, Međunarodnom festivalu djece i mladih u Zagrebu, Festival djeteta u Šibeniku, Perlice Europe u Osijeku… Prošle godine nam je osobita čast bila što smo prvi put sudjelovali na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu.

Smješteno u Hrvatskom zagorju, sjeverozapadnom dijelu Hrvatske koji je od Zagreba odvojeno Medvednicom, odakle mu i naziv – „za gorom“, mjesto Veliko Trgovišće ima dugu i značajnu povijest te se spominje prvi put u pisanim dokumentima još 1501. godine, a značajnije se počelo naseljavati početkom 19. stoljeća. Prije toga su tu bili posjedi grofova Erdödy. Stoga i ne čudi da je većinu crkvi na tom Području izgradila ta grofovska obitelj, a što je osobito značajno kod crkve Sv. Tri Kralja u Erpenji osnovana je i najstarija škola na ondašnjem Balkanu. Postanak mjesta Veliko Trgovišće veže se uz izgradnju ceste, kasnije i željezničke pruge, a prije toga kao središte spominje se mjesto Jezero, gdje je na dominantnom položaju sagrađena crkva Sv. Jurja na kojoj nalazimo iznad portala uklesanu godinu 1622. Veliko Trgovišće se početkom 19. stoljeća ubrzo razvija i pred II. svjetski rat ima tri privatna trgovačka i izvozna poduzeća (purani iz Velikog Trgovišća bili su na najvišoj cijeni i na engleskom dvoru), veterinara i liječnika u lijepim vilama i nekoliko gostionica za odmor “foringaša” i putnika – prolaznika. Razvija se i bogati javni i društveni život. Godine 1932. osniva se vatrogasno društvo, 1936. nogometni klub te djeluju dvije glazbe s puhačkim instrumentima i nekoliko tamburaških sastava. Na samom ulazu u mjesto stručno je i s mjerom uređena (obnovljena) i rodna kuća prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana. 1891. godine izgrađena je škola koja je obnovljena i otvorena 15. 05. 2008. Te danas nosi naziv Spomen škola “dr. Franjo Tuđman”.