KUD “Tomislav” Donji Andrijevci

Datum objave: 26. 7. 2013.

Naziv kulturno umjetničkog društva: KUD “Tomislav ” Donji Andrijevci
Odgovorna osoba: Krešimir Vučković
OIB: 825845873
Adresa: Trg kralja Tomislava 5 , 35421 D.Andrijevci
Županija: Brodsko-posavska županija
Tel/mob: 098-263-489
Email: kudtomislav.donjiandrijevci@gmail.com
Broj članova: 70

Manifestacije:
– Brodsko kolo
– Đakovački vezovi
– Vinkovačke jeseni
– Međunarodna smotra folklora u Zagrebu
– Na Neretvu misećina pala

Informacije o kudu: Kulturno – umjetničko društvo ”Tomislav” osnovano je 1939. godine kao ogranak ”Seljačke sloge” , tada jedine kulturno-prosvjetne organizacije, koja se zalagala za očuvanje i obnavljanje starinske seljačke baštine. Nakon Drugog svjetskog rata ogranak je prerastao u kulturno i povijesno društvo koje je između ostalog nastupilo i na ”Glavnoj smotri narodne pjesme i plesa Hrvatske u Puli 1952. Niz godina andrijevačko se društvo isticalo svojim aktivnostima i smatralo najboljim društvom na području Slavonskog Broda. Od 1963.g. do 1967.g. u Andrijevcima su se održavale općinske smotre folklora, koje su začetak današnjeg ”Brodskog kola”, najstarije smotre izvornog folklora u Hrvatskoj. KUD ”Tomislav” član je i udruge ”Družina” , čuvara tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga koja je član Međunarodne unije folklornih skupina ”IGF”. Danas se ovo društvo smatra najboljim u Brodsko-posavskoj županiji, a stručnjaci kažu i šire. Svojim nastupima dočarava pjesmu, ples i življenje svog kraja. Snimili su brojne radio i TV emisije od kojih možemo izdvojiti ”Žetva” u Slavoniji koja je nagrađena brojnim nagradama. Snimili su i vlastiti nosač zvuka sa crkvenim pučkim pjesmama i s pučkim pjevanjem općenito.

KUD ”Tomislav” danas je organizator državne smotre svirača na tamburi samici , pod nazivom ”Oj, samice, drvo javorovo, ko te sviro nikad ne bolovo” . Kroz ovu smotru koja traje već desetu godinu prošlo je gotovo stotinu svirača na tamburi samici, i mnogobrojne folklorne i pjevačke skupine iz svih dijelova Hrvatske. U svom radu i djelovanju ima izvrsne pjevačke skupine (mušku,žensku te umirovljenice), koje izričito njeguju pučko narodno pjevanje, a isto tako njeguju i pučko crkveno pjevanje. Grupe su sudjelovale na brojnim značajnim manifestacijama crkvenog pučkog pjevanja i pučkog pjevanja uopće. Umjetnički voditelj skupina je Nikola Kramar. U sklopu KUD-a djeluje i dječja folklorna skupina čiji je voditelj Matej Vinarić, te tamburaška skupina čiji je voditelj prof. Adam Pavić.

Predsjednik KUD-a je Krešimir Vučković.

Tamburaški sastav po svojoj kvaliteti nadmašuje klasične tamburaške sastave lokalnih KUD-ova. U svom sastavu imaju i pratnju tradicijskih glazbala( gajdaša, nekoliko samičara, frulaša i svirača na dvojnicama ). KUD intenzivno radi na očuvanju, nabavi, izradi i rekonstrukciji nošnji. KUD je sudionik Brodskog kola, Đakovačkih vezova, Vinkovačkih jeseni te Međunarodne smotre folklora u Zagrebu, a može se pohvaliti nastupima diljem Hrvatske i inozemstva (Belgija, Francuska, Italija, Rumunjska, Turska, BiH,Srbija..).

UMJETNIČKI VODITELJ: Nikola Kramar
VODITELJ DJEČJE SKUPINE : Matej Vinarić
VODITELJ TAMBURAŠKE SEKCIJE: Adam Pavić, prof.