KUD Prigorec

Datum objave: 22. 7. 2013.

Naziv kulturno umjetničkog društva: Kulturno umjetničko društvo Prigorec
Odgovorna osoba: Antun Petric
OIB: 90425577848
Adresa: Sveti Petar Orehovec 12
Županija: Koprivničko-križevačka županija
Tel/mob: 095/722-3412
Email: antun.petric@kc.t-com.hr
Broj članova: 30

Manifestacije:

Podravski motivi – 30.06.
“Petrovo 2013” – 29.06.
Svetoivanjski dani Sveti Ivan Žabno – 23.06.
46. Križevačko veliko spravišče – 14.06.
Spravišče “Momačka večer na Kalniku” – 13.06.
Prvo javno snimanje emisije “Pjesmom te zovem” na Kalniku – 01.05.
Zaplešimo zajedno 29.04.
Đurđevo pod gorijanskom lipom u Križevcima – 23.04.
15. Županijska smotra folklora u Novigradu Podravskom – 13.04.
Predstavljanje web stranice u školi u Gregurovcu – 08. 03.
Križevački fašnik – 10. 02.
Samoborski fašnik – 01. 02.
Pjesmom te zovem – Jabuka Tv (Zagreb) – 11. 01.

Informacije o kudu: Kulturno-umjetničko društvo Prigorec iz Svetog Petra Orehovca (općina u Koprivničko-križevačkoj županiji), osnovano je 23. siječnja 2009. godine. Glavni pokretač aktivnosti oko osnivanja KUD-a bio je Antun Petric, dugogodišnji član KUD-a Križevci i sadašnji predsjednik KUD-a Prigorec. KUD je osnovan s ciljem istraživanja i uvježbavanja izvornih plesova, pjesama, govora i običaja zavičaja orehovečkog kraja, ali i ostalih krajeva Hrvatske, te njihovo izvođenje radi očuvanja i širenja kulturne baštine. Važan razlog svakako je bio i mogućnost aktivnog provođenja slobodnog vremena, odnosno, okupljanja mještana, posebno mladih. Oni u orehovečkoj općini nemaju veliki izbor aktivnosti kojima bi se posvetili u slobodno vrijeme. Do osnivanja KUD-a jedina mogućnost bio je nogomet, jer na području općine djeluje NK Prigorje i niz manjih mjesnih klubova.KUD Prigorec prva je udruga kulturno umjetničkog karaktera na orehovečkom području od raspada KUD-a Mladost, koji je na ovom području djelovao osamdesetih godina. KUD Mladost osnovan je 22.7.1984, a s aktivnim radom prestao je 1986. godine. Od članova bivšeg KUD-a, aktivna je jedino Nada Siladi. Ona je kroz cijelo razdoblje djelovanja KUD-a Mladost bila voditelj KUD-a.

KUD od samog osnivanja ima dobru suradnju s Općinom, koja u skladu sa svojim mogućnostima financira aktivnosti KUD-a, te nam je u dvorišnoj zgradi Općine dodijelila prostor za probe. KUD kvalitetno surađuje i s nacionalnom Udrugom uzgajivača hrvatskog toplokrvnjaka, kojoj je sjedište u Svetom Petru Orehovcu. Zajedno s tom Udrugom suorganizatori smo dviju već tradicionalnih manifestacija: Prigorskih fašničkih svatova i Antunova u Guščerovcu.

Svakako valja istaknuti i suradnju s KUD-om Križevci iz Križevaca, čiji muški članovi nam često pripomažu u nastupima, obzirom da još uvijek nemamo dovoljno muških plesača. KUD Prigorec djeluje kroz tamburašku, plesnu i pjevačku sekciju i okuplja 25 aktivnih odraslih članova i dvanaestero djece. Članovi su većinom iz Orehovca, Međe i Miholca. KUD je imao brojne nastupe. Ponajviše smo nastupali na području Koprivničko-križevačke županije, a od inozemnih nastupa zasad se možemo pohvaliti gostovanjem u Mađarskoj 2009. godine, u gradu Sumartonu. Tamo smo bili kao ispomoć KUD-u Križevci. Posebno smo ponosni na svoj nastup na Đakovačkim vezovima 2011. godine, gdje smo predstavljali Koprivničko-križevačku županiju. O tome gdje smo sve nastupili detaljnije se možete informirati u rubrici Nastupi. KUD održava probe jednom tjedno, uglavnom nedjeljom, a prije nastupa po potrebi i više puta tjedno. Članarina se ne plaća, a svatko tko želi može doći na neku od naših proba, vidjeti što i kako radimo, te nam se pridružiti. Upisi članova su tijekom cijele godine.