Kulturno-umjetničko društvo “Zora” Piškorevci

Datum objave: 24. 4. 2014.

Naziv kulturno umjetničkog društva: Kulturno-umjetničko društvo “Zora” Piškorevci
Odgovorna osoba: Zlatko Mezeji
OIB: 44142068809
Adresa: Preobraženski trg 3, Piškorevci
Županija: Osječko-baranjska županija
Tel/mob: 031/854-215 091/285-44-37 091/979-33-31
Email: kudzorapiskorevci@gmail.com
Broj članova: 115

Manifestacije: Kulturno-umjetničko društvo “Zora” do sad je sudjelovalo na brojnim manifestacijama diljem Republike Hrvatske, kao što su primjerice Vinkovačke jeseni, Brodsko kolo, Đakovački vezovi, Miholjačko sijelo… Od inozemnih nastupa svakako bismo izdvojili prošlogodišnju turneju u gradu Kirchdorf-u u Austriji te turneju u Parizu (Francuska). Osim spomenutih turneja do sada su imali prilike nekoliko puta posjetiti susjednu nam Bosnu i Hercegovinu (Uskoplje), Mađarsku, Češku te Italiju, gdje su 2000. godine osvojili i Grand Prix za najbolje društvo.

Informacije o kudu: Kulturno-umjetničko društvo “Zora” dolazi iz Piškorevaca, koji su udaljeni svega 11 km od grada Đakova. Društvo je osnovano još davne 1927. godine kao pjevačko društvo, koje je kasnije preraslo u folklorno društvo. Danas broji preko stotinu članova podijeljenih u nekoliko sekcija: odrasla folklorna, dvije dječje folklorne, tamburaška sekcija. Od ožujka 2013. godine pokrenuta je i tamburaška škola u sklopu KUD-a. Ovo društvo je organizator folklorne manifestacije pod nazivom “Piškorevački sokaci” koja se redovno održava od 1994. godine, u mjesecu kolovozu i na kojoj ugošćuje KUD-ove iz Republike Hrvatske, ali i inozemstva. Ove godine, obilježava se jubilarna 20. obljetnica od prvih “Piškorevačkih sokaka”.

Osim ove, KUD je organizator i dječje folklorne manifestacije pod nazivom “Sveta Lucija”, koja se odražava od 2009. godine, u mjesecu prosincu i za cilj ima očuvanje božićnih običaja vezanih uz dječje tradicijsko stvaralaštvo. Osnovni cilj ovog kulturno-umjetničkog društva je njegovanje tradicijske kulture i razvitak kulturno-umjetničkog amaterizma.