Zdenčina 1562, FTS “Klas”

Datum objave: 21. 7. 2013.

Naziv kulturno umjetničkog društva: Zdenčina 1562, FTS “Klas”
Odgovorna osoba: Janko Šimanović
OIB: 00662995049
Adresa: Donja Zdenčina, Braće Radića 87
Županija: Zagrebačka županija
Tel/mob: 0918888223
Email: zdencina1562@gmail.com
Broj članova: 60

Manifestacije: festival folklora Castelforte, Italija.festival folklora Espinho, Portugal. Festival folklora Aveiro, Portugal. Regionalne smotre folklora.

Informacije o kudu: Zdenčina je selo nadomak Zagreba, glavnog grada Hrvatske. Nastalo je 1562. godine, u vrijeme velikih turskih osvajanja u srednjoj Europi, a prvi stanovnici bili su odličnici koji su za posebne zasluge u ratu protiv Turske vojske od hrvatskog državnog poglavara nagrađeni sa zemljom, na kojoj su sagradili kuće i naselili se. Pošto su u samom početku naseljavanja dobili veliku autonomiju, to je odredilo karakter i daljnji život stanovnika Zdenčine. Gostoprimstvo i očuvanje tradicije, te zemljopisni položaj, omogućilo je stanovništvu prilično zanimljiv način života. Iz ruralnog područja, u neposrednoj blizini srednjoeuropskog Zagreba, u kontinentalnoj Hrvatskoj, a za samo dva sata vožnje automobilom dolazimo do prekrasnih obala Jadranskog mora. Željeznička pruga od polovice devetnaestog stoljeća spaja nas sa Bečom i Budimpeštom. U takvom okruženju Udruga Zdenčina 1562 svojim djelovanjem želi očuvati kulturnu baštinu svojeg kraja i uz očuvanje prirode omogućiti moderni ruralni gospodarski razvoj. Pored Zdenčine, svega 6 kilometara od naselja, nalazi se veliko uzgajalište riba Crna Mlaka uz koje se zbog močvarnog staništa i velike količine hrane, u dva ornitološka rezervata, nastanilo više od 230 vrsta ptica, a najpoznatiji je orao štekavac. Na ovom području razvijena je vrlo bogata biološka raznolikost, te ono pripada području NATURA 2000. Pjesme, plesovi i običaji koje prikazuje folklorno – tamburaška sekcija „Klas“ Udruge Zdenčina 1562 pripadaju vremenu od kraja devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća. Tada su stanovnici Zdenčine, u vremenu između Božića i Fašnika organizirali plesne večeri pod nazivom „Na mužiku“ i tako kratili duge zimske večeri. U posjetu su im dolazili i mladi iz okolnih sela, a mnogi su mladi parovi svoje prve poljupce izmijenili upravo na ovakvim okupljanjima. Naravno, izbjegavajući budnoj pažnji strogih roditelja, baka i djedova.

Dok su mladi pjevali i plesali, izmišljali razne vragolije, stariji su se posvetili izradi i popravcima raznih uporabnih predmeta koji su im bili potrebni u proljeće za poljoprivredne radove, a žene su brižno izrađivale odjeću za svoju obitelj. Spretni drvodjele izrađivali su mnoge stvari, od sitnog alata poput vila, grablji, držala za motike i slično do pravih drvenih kola ili velikih sanjki na kojima su konjskom zapregom u Zagreb odvozili višak poljoprivrednih proizvoda i drva za ogrjev, koje su tamo prodavali. Spretni su majstori za djecu izrađivali i drvene igračke koje su sada prepoznatljiv suvenir. Narodne nošnje, odjeća kakva se tada nosila, još uvijek se izrađuje na starim tkalačkim stanovima koji su izrađeni prije više od stotinu godina, a postoji ideja da se ponovno počne sa proizvodnjom lanenog prediva od kojeg se izrađuje laneno platno. Ponovno vraćanje Hrvatske u jedinstveni politički prostor Europe omogućuje lakše predstavljanje naše kulturne baštine drugim prijateljskim narodima Europe i svijeta, a u Zdenčini želimo organizirati folklorni festival na koji će rado dolaziti sudionici iz cijelog svijeta.